Kategoria: Slow food
Ciasto marmurkowe
Słodkie ziemniaki są podstawowym składnikiem tego bardzo wilgotnego i pysznego ciasta. Dzięki nim zawiera ono nie tylko sporą dawkę błonnika i beta-karotenu, ale również jest słodkie i ma głęboki złocisty kolor. Podajmy je na deser po jesiennym obiedzie.
Chlebek porzeczkowy
Dzięki cierpkiej w smaku czarnej porzeczce to ciasto ma owocowy smak, a nie jest zbyt słodkie. W sezonie na czarne porzeczki warto upiec kilka takich chlebków i zamrozić je – nie dłużej jednak niż na 2 miesiące.
Rostbef z sosem sojowym
Rostbef z sosem sojowym wymaga zaledwie kilku minut przygotowań przed włożeniem do wolnowaru. Gdy mięso się piecze, można się zająć czymś innym, a smaczny sos do mięsa przygotować tuż przed posiłkiem.
Sauerbraten
To tradycyjna niemiecka pieczeń często podawana w restauracjach.
Crème caramel
Żółtka, których jest w tym przepisie sporo zawierają nieco tłuszczu, ale są za to bogate w witaminę A, ryboflawinę, kwas foliowy i niacynę. Poza tym jest w nich obecne żelazo, witaminy z grupy B, fosfor i witamina E.
Schab wieprzowy nadziewany ziołami
Ten schab jest idealnym daniem świątecznym, bo nie tylko nie wymaga dużo pracy, ale też jest pyszny.
Polędwica surf’n’turf
To wykwintne danie jest idealne na święta, niedzielny obiad lub na przyjęcie. Polędwica wołowa i krewetki stanowią pyszne połączenie.
Kurczaczki z warzywami w miodzie
Delikatne mięso świetnie smakuje z batatami, pasternakiem i selerem, bogatymi w błonnik, który chroni nasz układ pokarmowy.
Steki po szwajcarsku
Te pyszne kotlety w sosie z warzywami to idealny wybór na niedzielny obiad.
Trufle z dwóch rodzajów czekolady
Żeby wykonać ładną polewę z czekolady wystarczy ułożyć cukierki na widelcu, zanurzyć je w roztopionej czekoladzie, a następnie usunąć nadmiar polewy.