Kategoria: Slow food
Zapiekanka z ziemniaków i dyni
Kiedy przystępujemy do przygotowywania zapiekanki tego typu, składającej się z warstw, warto zastanowić się, w jaki sposób pieką się poszczególne warzywa, ile puszczają soku i w jakim stopniu tracą kształt. Ze starannie dobranych warzyw korzeniowych i innych powstanie smakowita zapiekanka, bogata w wartości odżywcze.
Kaczka faszerowana
Kaczkę należy nadziewać tuż przed wstawieniem do piekarnika. Farsz powinno się nakładać luźno, ze względu na to, że może zwiększyć objętość podczas pieczenia.
Pieczone ziemniaki nadziewane wędzonym łososiem i świeżym koperkiem
Wydrążone ziemniaki posmarować mieszanką oliwy z oliwek i masła, a potem upiec. Wypełnione nadzieniem z serka ziołowego, wędzonego łososia oraz koperku, utworzą naprawdę wyjątkową i pożywną przekąskę do napojów.
Kotlety wieprzowe z kapustą
Tak przygotowana kapusta zachowuje świeży smak i właściwości odżywcze.
Polędwica wołowa z sosem czosnkowym
Przepis na soczystą polędwicę wołową. Wymaga solidnego przygotowania, ale to pomysł idealny na wielkanocny stół.
Ragoût z kaczki z grzankami
Kacze udka robią się soczyste, gdy powoli dusimy je w winie z warzywami. Dzięki odparowaniu wywaru otrzymujemy wyśmienity sos, który smakuje doskonale, kiedy zamoczymy w nim chrupiące, pikantne grzanki.
Roladki z sarniny
Roladki to mięso zwijane z nadzieniem. W naszym daniu na wyjątkowe okazje, w cienkie plastry kruchej sarniny zawijamy orzeźwiające nadzienie żurawinowe i dusimy w sosie z czerwonego wina.
Calzone z kurczakiem i dwoma rodzajami sera
Calzone to nazwa pierogów robionych z ciasta do pizzy. Na połowie okrągłego placka należy rozłożyć nadzienie z rozdrobnionego mięsa kurczaka, szpinaku, bazylii i sera, następnie przykryć je drugą częścią ciasta i skleić brzegi, aby powstał pieróg. Jeśli na pikniku będzie rozstawiony grill, wystarczy podgrzać upieczone pierogi, by ser się stopił.
Udziec jagnięcy po włosku
Kiedy spodziewacie się na obiedzie gości, albo chcecie zachwycić rodzinę niezwykłym obiadem podajcie udziec jagnięcy.
Wołowina w czerwonym winie
Długie, powolne pieczenie nadaje temu tradycyjnemu daniu jednogarnkowemu niezrównany smak. Potrawę odparowuje się, dzięki czemu powstaje wspaniale pachnący sos, który pokrywa mięso i warzywa. Bardzo efektownie wygląda potrawa flambirowana brandy. Najlepiej podawać ją z ziemniakami z wody lub purée.