Kategoria: Slow food

Zimowy gulasz z kurczakiem
Zimą chętnie jadamy pożywne posiłki, takie jak kurczak duszony z ziemniakami, kiełkami brukselki i marchewką. Potrawę tę przygotowuje się w jednym naczyniu, w piekarniku.

Placki ziemniaczane z jabłkowymi krążkami
Jeśli do placków ziemniaczanych dodamy nieco marchewki, będą one dostarczały beta-karotenu. Jabłka i ziemniaki są źródłem dużej ilości witamin C i B6 – istotnych dla ochrony przed chorobami stawów – a cebula zawiera kwas foliowy, wspomagający zdrowy rozwój tkanek.

Lasagne z owocami morza
Lasagne z łososiem, krewetkami i mnóstwem warzyw to danie pełne witamin i bardzo pożywne. Wykorzystaj świeże warzywa, dostępne w danej porze roku. Jeśli minął już sezon na zielony groszek, szparagi i fasolkę szparagową, zastąp je brokułami, kapustą włoską i podsmażonymi pieczarkami.

Ragout z dzika z polentą
Mięso dzika jest niezwykle popularne w Toskanii i Umbrii we Włoszech. Udusimy je z dużą ilością czosnku i warzyw. Powstanie w ten sposób pyszny gęsty sos do polenty. Potrawę podamy z rukolą i sałatą radicchio lub z lekko obgotowanymi zielonymi warzywami.

Pieczeń wołowa z ziołami
Po upieczeniu najpierw należy odkroić kości od mięsa, a następnie pokroić mięso w poprzek włókien w plastry.

Zupa z homara
Do tej zupy wykorzystuje się prawie całego homara, nawet jego pancerz. Ma ona bogaty smak i – mimo że nie dodaje się do niej dużo śmietany – gładką, kremową konsystencję. Można ją podawać na specjalne okazje, jako pierwsze danie, najlepiej z kromkami ciepłej ciabatty albo innym pieczywem.