Kategoria: Slow food
Wołowina Babuni
Wołowina babuni, czyli rumsztyk duszony z ziemniakami, cebulą i marchwią, przywodzi na myśl potrawy z domu rodzinnego. Czerwona papryka i kapusta zapewniają jej wyborny smak.
Tabbouleh z jagnięciną i ziołami
Sałatkę tę, inspirowaną kuchnią bliskowschodnią, przyrządzamy z kaszki bulgur i różnokolorowych kruchych warzyw wymieszanych z mnóstwem posiekanych, świeżych ziół i lekkim sosem cytrynowym. Podaje się ją z kawałkami soczystej, chudej jagnięciny. Jest to świetne danie na popołudniowy relaksujący posiłek w miłym towarzystwie. Najlepiej smakuje z trójkątnymi grzankami z chlebka pitta i jogurtem naturalnym.
Chowder z kukurydzą i chili
Papryka i papryczka chili wzbogacają smak tej sycącej zupy i zwiększają w niej zawartość witaminy C.
Hiszpańskie ciasto migdałowo-pomarańczowe
Ciasto to, wypiekane z użyciem pomarańczy uduszonych w całości, a następnie drobno posiekanych, oraz mielonych migdałów, to klasyczny hiszpański przysmak o lekkiej wilgotnej konsystencji i cudownie orzeźwiającym smaku.
Papryka faszerowana po grecku
Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a także potasu, żelaza i magnezu. Faszerowana warzywami i mięsem kurczaka stanowi pyszny i zbilansowany posiłek.
Ciasto pomarańczowo-orzechowe
Najlepszy pomysł na smaczny deser to ciasto – szczególnie te z dodatkiem owoców i zdrowych orzechów. W naszym przepisie przedstawiamy pomysł na ciasto z pomarańczami i orzechami włoskimi.
Szybka lasagne szpinakowa
Potrawę tę można przygotować błyskawicznie, jeśli użyjemy gotowego sosu pomidorowego i mrożonego szpinaku. Są to produkty przetworzone, lecz zdrowe, zawierają bowiem mnóstwo witamin i fitosubstancji o działaniu przeciwnowotworowym.
Strucla cytrynowa
Strucla cytrynowa jest niesamowicie smaczna dlatego idealnie sprawdzi się jako ciasto świąteczne.
Zapiekanka z tuńczyka i pieczarek
Pieczona zapiekanka z rybą (w naszej propozycji z tuńczykiem) i pieczarkami. Polecamy dodać krakersy dla chrupiącego smaku.
Rosół z bażanta z dzikim ryżem
Korpusy, które zostają po upieczeniu bażantów, można wykorzystać do przyrządzenia tej wspaniałej i pożywnej zupy. To znakomity początek lekkiego posiłku.