Kategoria: Slow food

Polędwica wołowa z ziołami
Jeśli zostanie trochę pieczonej wołowiny z poprzedniego dnia, można pokroić ją na wąskie paseczki, dodać cebulę, paprykę i dressing do sałatek, a następnie wymieszać i wstawić do lodówki, aby sałatka się przegryzła.

Ciasto z orzechami pekan
Orzechy pekan nadają ciastu niepowtarzalny smak. Ozdobione lukrem będzie się też pięknie prezentowało.

Zupa z kurczakiem i cieciorką
Hiszpanie lubią przygotowywać tę pożywną zupę z dodatkiem wędzonej papryki w proszku, aby była bardziej rozgrzewająca i aromatyczna. Cieciorkę można zastąpić białą fasolą z puszki, na przykład cannellini.

Rumuński gulasz warzywny ghiveci
„Ghiveci” znaczy „mozaika” lub „miszmasz”. Ten sycący gulasz można przyrządzić z dowolnych warzyw sezonowych.

Quiche z kurczakiem i brokułami
Quiche to odmiana tarty w śmietanowo-jajecznej zalewie. Potrawa ta początkowo przypominała pizzę, ponieważ, tak jak ona, była robiona na spodzie z ciasta chlebowego. Później jednak przepis udoskonalono i ciasto chlebowe zostało zastąpione kruchym. Tak powstało danie, które od wieków zachwyca smakiem.

Sernikowe czekoladki
Kiedy masz ochotę na coś słodkiego nie musisz piec blachy ciasta, wystarczy przygotować te czekoladki.