Kategoria: Randka w domu
Dorsz z kolendrą i limonką
Pieczony filet z dorsza z dodatkiem świeżej kolendry to pyszna propozycja obiadowa, którą szybko przygotujesz.
Rolada czekoladowa z kremem malinowym
Puszysta rolada, którą pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. „Wisienką na torcie” jest krem malinowy.
Jedno danie na kilka sposobów – ratatuja
Ratatuja – klasyczne danie z duszonych warzyw – to doskonały dodatek do mięsa, kurczaka czy ryby.
Sum w sosie imbirowym
Proste danie z ryby. Sum w sosie imbirowym jest szybki w przygotowaniu.
Glazurowany kurczak z pilawem ryżowym
Glazurowany kurczak z pilawem ryżowym to potrawa w sam raz dla dwóch osób. Należy jedynie wybrać odpowiednio małego kurczaka.
Makaron po indonezyjsku
Makaron po indonezyjsku to potrawa szybka do przygotowania, a szparagi dodają jej wyjątkowego smaku.
Gumbo z krewetkami
Gumbo to gęsty gulasz pochodzący z Luizjany. Robimy to danie z papryki, pomidorów, okry, ziół i krewetek – składników charakterystycznych dla kuchni kreolskiej i kajuńskiej. Najlepiej podawać je z ryżem albo ze świeżym pieczywem, które możemy zamaczać w smakowitym sosie.
Paella z wędzoną rybą
Kuchnię śródziemnomorską uważa się za zdrową między innymi dlatego, że zawiera wiele potraw, do których używa się ryżu, warzyw i niewielkiej ilości produktów białkowych. Hiszpańską paellę przyrządza się z kiełbasą chorizo, ale ponieważ jest ona pikantna, nie dodaje się jej zbyt wiele.
Sernik black forest
Słodki sernik z wiśniami i bitą śmietaną. Wygląda świetnie i smakuje jeszcze lepiej. Świetny pomysł na deser!
Tunezyjskie briki
Według tradycyjnego przepisu te małe pierożki smaży się w głębokim oleju, ale my upieczemy je, żeby były mniej tłuste. Doskonale nadają się one na lunch lub piknik, podawane z salsą pomidorową lub jogurtem z dodatkiem mięty oraz z sałatą.