Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Zupa z pieczonych warzyw

Zupa z pieczonych warzyw

Jeśli dodamy do zupy sok z marchewki zamiast wywaru, zupa stanie się słodsza i będzie zawierała więcej beta-karotenu.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

50 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

1 łyżka oliwy z oliwek
5 obranych ząbków czosnku
300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
2 zielone papryki pokrojone w kwadraciki
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 kabaczek pokrojony w kostkę
1 duża czerwona cebula pokrojona w kostkę
1 i 1/2 szklanki wywaru z warzyw lub soku z marchewki
300 g pomidorów pokrojonych w kostkę
1 łyżeczka pokruszonego suszonego estragonu
3/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Wstawić na 5 minut oliwę z czosnkiem w dużej formie do pieczenia. Dodać ziemniaki, paprykę i rozmaryn. Zamieszać, aby wszystkie warzywa pokryły się oliwą. Piec 15 minut, aż ziemniaki zaczną mięknąć.

2) Dodać kabaczek i cebulę, wymieszać. Piec jeszcze 15 minut.

3) W dużym rondlu wymieszać wywar, pomidory, estragon i sól. Zagotować. Dodać pieczone warzywa.

4) Do formy, w której piekliśmy warzywa, wlać szklankę wody, zdrapać to, co przywarło do dna. Wlać do rondla. Gotować na małym ogniu jeszcze 2 minuty i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 229 kcal, 7 g białka, 45 g węglowodanów, 5 g tłuszczów, 1 g NNKT, 0 mg cholesterolu, 7 g błonnika, 833 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.5/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x