Zupa z pieczonych pomidorów to idealna propozycja dla osób, które znudziły się już tradycyjną zupą pomidorową.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
75 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1,4 kg pomidorów, bez nasion
1/3 szklanki oliwy z oliwek
6 ząbków czosnku, posiekanych
2 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
2 duże cebule, drobno pokrojone
10 listków bazylii, pokrojonych
450 ml wywaru drobiowego
100 ml śmietany 12%
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1) Pomidory ułożyć w brytfannie. Skropić 1/4 szklanki oliwy, posypać czosnkiem i tymiankiem. Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C.
2) Na reszcie oliwy zeszklić w rondlu cebulę. Dodać upieczone pomidory i bazylię. Dusić 5 minut. Wlać wywar. Gotować 5 minut.
3) Przetrzeć przez sito. Przełożyć z powrotem do rondla. W innym rondlu podgrzać śmietanę. Wlać do zupy, dodać sól i pieprz. Wymieszać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 szklanka zawiera 211 kcal, 15 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 10 mg cholesterolu, 304 mg sodu, 17 g węglowodanów, 4 g błonnika, 4 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock