Zupa dyniowa znakomicie przechowuje się w zamrażarce, więc warto przygotować podwójną porcję i zamrozić w szczelnym pojemniku.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
1 l wywaru warzywnego
1 cebula
1,5 kg dyni
4 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
4 łyżki śmietany
PRZYGOTOWANIE:
1) Wlać wywar do rondla, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Posiekać cebulę. Pokroić dynię w kostkę o boku 2 cm.
2) Rozgrzać 11/2 łyżki oliwy w dużym rondlu ustawionym na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, ciągle mieszając 3 minuty, aż zmięknie.
3) Dodać dynię i gorący wywar, przykryć i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Gotować 10 minut, aż dynia będzie miękka.
4) Ręcznym blenderem zmiksować zupę na gładko. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać kolendrę. Przelać do miseczek, do każdej dodać porcję śmietany i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 172 kcal, 6 g białka, 7 g tłuszczów (5 g NKT), 20 g węglowodanów (14 g cukrów), 3 g błonnika, 923 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock