Ta zdrowa zupa ma wiele odmian i można dodać do niej wszystkie warzywa, jakie mamy w spiżarni. Zamiast soczewicy można użyć cieciorki lub ulubionej fasoli z puszki.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1 l wywaru warzywnego
1 ziemniak
300 g mrożonej mieszanki warzywnej
420 g soczewicy z puszki
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
PRZYGOTOWANIE:
1) Wlać wywar i 250 ml wody do dużego rondla, przykryć i zagotować. Obrać ziemniaka i pokroić w kostkę.
2) Dodać kawałki ziemniaka do wywaru i gotować 4 minuty, dodać mrożone warzywa i gotować kolejne 3–4 minuty, aż warzywa będą miękkie.
3) Odsączyć i opłukać soczewicę. Dodać do zupy i gotować 1–2 minuty, aż będzie gorąca. Dodać natkę pietruszki, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 103 kcal, 7 g białka, 6 g tłuszczów (<1 g NKT), 15 g węglowodanów (7 g cukrów), 3 g błonnika, 1568 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock