Z mięsa kraba można przygotować zupę, w której łączą się aromaty i właściwości odżywcze owoców morza oraz świeżych pomidorów.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
15 g masła
2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
1 duża cebula, drobno posiekana
400 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
340 g dojrzałych pomidorów, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojonych w kostkę
2 fileciki anchois, odsączone i posiekane
600 ml wywaru z ryb
200 ml wytrawnego białego wina
1 łyżka przecieru pomidorowego
200 g świeżego mięsa kraba, brązowego i białego
150 ml półtłustego mleka
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać masło i oliwę w dużym garnku. Dodać cebulę i ziemniaki, smażyć 5 minut na niezbyt dużym ogniu, cały czas mieszając, aż cebula zmięknie.
2) Wrzucić pomidory i posiekane anchois, wlać wywar i wino, dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować 15 minut na małym ogniu. Zamieszać od czasu do czasu.
3) Dodać połowę białego mięsa kraba i całe brązowe. Wlać mleko, zamieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut.
4) Wlać zupę do miseczek, dodać trochę śmietany i delikatnie zamieszać. Dekorować pozostałym mięsem kraba i paseczkami anchois. Posypać papryką. Podawać na gorąco.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 265 kcal, 9 g białka, 10 g tłuszczów (w tym 4,5 g NKT), 28 g węglowodanów (w tym 10 g cukru), 3 g błonnika
Źródło zdjęcia: Adobe Stock