Dość tradycyjne danie. Ciasto cytrynowe nie jest zbyt trudne do przygotowania i idealnie pasuje jako dodatek do kawy czy herbaty, szczególnie w towarzystwie.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
65 minut (w tym 45 minut pieczenie)
LICZBA PORCJI:
16
SKŁADNIKI:
100 g margaryny do pieczenia
150 g cukru
2 jajka
180 g mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
Lukier
65 g cukru pudru
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
2–3 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1) Utrzeć tłuszcz z cukrem w misce. Dodać jajka. Ubić. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlać mleko. Utrzeć.
2) Wlać ciasto do nasmarowanej formy. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC. Przełożyć na metalową kratkę i przestudzić.
3) Wymieszać składniki lukru. Polać lukrem jeszcze ciepłe ciasto albo posypać cukrem puderem po wystygnięciu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kawałek zawiera 165 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 28 mg cholesterolu, 125 mg sodu, 23 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 2 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock