Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Wieprzowina żniwiarzy

Wieprzowina żniwiarzy

Kiedy zapraszamy gości, podajmy im tę zdrową pieczeń pełną warzyw i przypraw. Czerwona cebula, papryka i dynia wymieszane z imbirem i oliwą, to bogate źródło substancji odżywczych i smaku.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

105 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

1 mała dynia (około 900 g), obrana, pozbawiona pestek i pokrojona na kawałki długości 5 cm
2 czerwone cebule, pokrojone na cząstki
2 duże czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na kawałki po 5 cm
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
900 g schabu bez kości
2 szklanki cydru

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 210°C. Włożyć dynię, cebulę i paprykę do dużej brytfanny. Skropić oliwą, posypać 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Starannie wymieszać i odstawić.

2) W małej misce wymieszać starannie imbir z zielem angielskim i cynamonem. Przełożyć łyżeczkę do rondelka i odstawić.

3) Wsypać do miski z przyprawami pozostałe 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Wymieszać i natrzeć tą mieszanką mięso. Ułożyć je na ruszcie brytfanny. Piec około godziny, aż warzywa zrobią się miękkie, a wetknięty w środek mięsa termometr wskaże temperaturę 65°C.

4) Tymczasem do rondla z przyprawami wlać cydr. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu i gotować około 40 minut, aż zgęstnieje, nabierze konsystencji syropu i zredukuje się do objętości 1/2 szklanki.

5) Kiedy mięso będzie już gotowe, przełożyć je na deskę i odstawić na 10 minut. Polać warzywa w brytfannie 1/2 szklanki syropu cydrowego i starannie wymieszać. Piec jeszcze 5 minut. Podawać z mięsem. Użyć reszty syropu cydrowego jako sosu.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 294 kcal, 25 g białka, 25 g węglowodanów, 4 g błonnika, 11 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 73 mg cholesterolu, 360 mg soli

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x