Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Wieniec morelowy

Wieniec morelowy

To ciasto będzie się pięknie prezentowało na świątecznym stole.


SKALA TRUDNOŚCI:

Trudne

CZAS PRZYGOTOWANIA:

70 minut

LICZBA PORCJI:

2 obwarzanki


SKŁADNIKI:

520 g mąki
50 g cukru
2 opakowania (po 7 g) drożdży instant
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka mleka
1/4 szklanki wody
50 g masła, pokrojonego
2 jajka

NADZIENIE
340 g suszonych moreli, pokrojonych w kostkę
2 szklanki wody
6 łyżek brązowego cukru
4 łyżki soku pomarańczowego
50 g orzechów włoskich, posiekanych

LUKIER
125 g cukru pudru
2–3 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w misce mąkę z cukrem, drożdżami, solą i gałką muszkatołową. Podgrzać w rondlu mleko, wodę i masło. Zmiksować z suchymi składnikami. Dodać jajka, ponownie zmiksować. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.

2) Wrzucić morele do ciepłej wody w garnku. Gotować, aż zmiękną. Zdjąć z ognia, dodać brązowy cukier, sok i orzechy, wymieszać.

3) Zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 2 równe części. Rozwałkować je na prostokąty o wymiarach 45 x 30 cm.

4) Rozprowadzić nadzienie na cieście. Zrolować prostokąty, zaczynając od dłuższego brzegu. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Połączyć końce rolad, tak aby powstały dwa wieńce.

5) Naciąć wieniec nożyczkami od zewnątrz do 2/3 głębokości, w odstępach 2,5 cm. Porozsuwać nacięte segmenty, przekręcić i ułożyć dachówkowato. Przykryć ciasto i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

6) Piec 25 minut w temperaturze 190°C. Wymieszać składniki lukru. Posmarować ciasto lukrem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kawałek zawiera: 205 kcal, 5 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 24 mg cholesterolu, 132 mg sodu, 37 g węglowodanów, 2 g błonnika, 4 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x