Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Wiejska frittata

Wiejska frittata

Świetny pomysł na smaczne danie na śniadanie. Łagodna w smaku dynia doskonale komponuje się w tym omlecie z wyrazistymi porami. Podawać ze szpinakiem i gotowanymi młodymi ziemniakami.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

10 minut i 20 minut na gotowanie

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

2 łyżki oliwy z oliwek
3 pory, pokrojone w krążki
500 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę
2 łyżki orzeszków piniowych
8 jajek
125 ml chudej śmietanki
3 łyżki parmezanu lub innego twardego włoskiego sera
2 listki świeżej szałwii lub mały pęczek szczypiorku, posiekany

PRZYGOTOWANIE:

1. Usmażyć pory i dynię. Rozgrzać oliwę na dużej teflonowej lub żeliwnej patelni o grubym dnie i średnicy 25–30 cm, którą można wstawić do opiekacza. Jeśli ma drewnianą rączkę, owinąć ją folią aluminiową. Wrzucić pory oraz dynię i starannie obtoczyć w oliwie. Smażyć na średnim ogniu 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Często mieszać. Dodać orzeszki piniowe i znów wymieszać.

2. Przygotować jajka.
Wbić jajka do dużej miski. Dodać śmietankę, parmezan oraz zioła. Doprawić solą oraz pieprzem i starannie roztrzepać widelcem. Dodać usmażone warzywa, wymieszać i przelać masę jajeczną z powrotem na patelnię. Zmniejszyć ogień na mały i smażyć 4–5 minut, aż frittata zetnie się niemal całkowicie. Rozgrzać mocno opiekacz.

3. Przyrumienić frittatę
Wstawić patelnię do opiekacza i zapiekać 2–3 minuty, aż frittata wyrośnie i przyrumieni się na złocisty kolor. Podawać na gorąco lub na ciepło.

Możesz też użyć

Zamiast dyni i porów można użyć innej kombinacji warzyw. Oto kilka propozycji:
• 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki i 100 g mrożonego (rozmrożonego) zielonego groszku lub ugotowanej zielonej fasolki. W punkcie 1. smażyć 5 minut.
• 50 g suszonych na słońcu, miękkich pomidorów pokrojonych w grube plastry oraz 3 papryki pokrojone w cienkie paseczki. W punkcie 1. smażyć warzywa 5 minut, a potem dodać do jajek roztrzepanych z parmezanem 2 wyciśnięte ząbki czosnku.

Z czym podawać?
Przyrządzić sałatkę z listków młodego szpinaku i grzanek. Skropić dressingiem doprawionym musztardą z całymi ziarnami gorczycy i miodem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja: 424 kcal • 22 g białka• 33 g tłuszczów (w tym 10 g NKT)• 12 g węglowodanów

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (5 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x