Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Wegetariańskie burgery

Wegetariańskie burgery

Małe burgery doskonale sprawdzają się na przyjęciu albo jako urozmaicenie codziennego menu. Burgery warzywne są miękkie i delikatniejsze od mięsnych, dlatego podczas smażenia trzeba się z nimi obchodzić ostrożnie.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

50 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

1 łyżka oliwy z oliwek i dodatkowo do smażenia
1 mała cebula, grubo posiekana
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 cukinie (250 g), starte
350 g pomarańczowych batatów, obranych i startych
400 g cieciorki z puszki, przepłukanej i odsączonej
175 g sera halloumi, startego
1 i 1/2 szklanki świeżo utartej bułki
16 małych bułeczek, rozkrojonych i opieczonych
1 awokado (300 g), pokrojone w plasterki
2 pomidory (250 g), pokrojone w plasterki
16 małych liści sałaty masłowej
kwaśna śmietana i słodki sos chili, do podania

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać oliwę na dużej głębokiej patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i smażyć 5 minut, aż będzie miękka. Dodać czosnek, kolendrę oraz kmin rzymski i smażyć 1/2 minuty, cały czas mieszając, a potem zestawić z ognia.

2) Przełożyć cukinię na czystą ściereczkę do naczyń, a następnie chwycić za rogi i odcisnąć nad zlewem jak najwięcej płynu. Postawić patelnię z powrotem na kuchence. Wrzucić cukinię oraz bataty i smażyć 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną.

3) Przełożyć wszystko do robota kuchennego lub blendera, dodać cieciorkę i zmiksować na niezbyt gładką pastę. Nałożyć do dużej miski. Dodać ser halloumi oraz 1/2 szklanki bułki tartej, doprawić solą i pieprzem, starannie wymieszać.

4) Ulepić 16 burgerów (każdy z 1/4 szklanki pasty), o średnicy około 5 cm. Wysypać resztę bułki tartej na talerz i lekko obtoczyć burgery z obu stron. Wlać 3 mm oliwy na dużą patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Smażyć burgery partiami, około 2 minut z każdej strony, aż się lekko przyrumienią. Przechowywać w ciepłym miejscu, dopóki wszystkie nie będą gotowe.

5) Podawać w bułeczkach wraz z awokado, pomidorem, sałatą, kwaśną śmietaną i słodkim sosem chili.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 227 kcal, 8 g białka, 10 g tłuszczów (w tym 3 g tłuszczów nasyconych), 26 g węglowodanów (w tym 4 g cukrów), 3 g błonnika, 570 mg sodu.

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x