Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Warstwowa sałatka owocowa

Warstwowa sałatka owocowa

Sałatka owocowa to świetny pomysł na orzeźwiające i zdrowe śniadanie. Smakuje wyśmienicie i wygląda jeszcze lepiej!


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

1/2 szklanki soku z pomarańczy
1/2 szklanki soku z cytryny
50 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 laska cynamonu
300 g świeżego ananasa, pokrojonego na kawałki
150 g czerwonych winogron bez pestek
2 banany, pokrojone w plasterki
2 pomarańcze, podzielone na cząstki
1 grejpfrut, podzielony na cząstki
500 g świeżych truskawek, pokrojonych w plasterki
2 kiwi, obrane i pokrojone w plasterki

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w dużym rondlu sok z cytrusów z brązowym cukrem, skórką i cynamonem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.

2) Ułożyć owoce warstwami w szklanej salaterce. Usunąć cynamon z sosu. Polać owoce sosem. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera 137 kcal, 1 g tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 mg cholesterolu, 5 mg sodu, 34 g węglowodanów, 3 g błonnika, 1 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

4.7/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x