Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Tradycyjne gołąbki

Tradycyjne gołąbki

Tradycyjne gołąbki to duże liście kapusty nadziewane farszem wołowo-wieprzowym i zapiekane w niskiej temperaturze, w sosie pomidorowym. Są pyszne i delikatne.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

120 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

1 kapusta (ok. 1,5 kg)
450 g mielonej wołowiny
450 g mielonej wieprzowiny
450 ml sosu pomidorowego
1 mała cebula, posiekana
1/2 szklanki długoziarnistego ryżu
1 łyżka suszonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki koperku
1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
1/2 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE:

1) Włożyć kapustę do wrzątku na 2–3 minuty, aż liście zaczną odchodzić od główki. Wybrać 12 dużych liści. Ściąć nożem nerwy.

2) Wymieszać wołowinę i wieprzowinę z 1/2 szklanki sosu pomidorowego, cebulą, ryżem, pietruszką, solą, koperkiem i pieprzem kajeńskim. Nałożyć nadzienie na liście kapusty. Zawinąć gołąbki, tak aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz.

3) Poszatkować resztę kapusty, wrzucić do rondla. Ułożyć gołąbki na kapuście, złączeniem do dołu. Wymieszać pomidory z resztą sosu pomidorowego i cukrem. Polać gołąbki. Przykryć i piec około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180°C.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

2 gołąbki zawierają: 260 kcal, 10 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 50 mg cholesterolu, 694 mg sodu, 23 g węglowodanów, 3 g błonnika, 18 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x