Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Tradycyjne ciasto marchewkowe

Tradycyjne ciasto marchewkowe

Tradycyjne ciasto marchewkowe to uniwersalna propozycja zarówno na rodzinny, codzienny stół jak i na przyjęcie gości. Można się nim podzielić również w pracy.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

65 minut (w tym 35 minut pieczenie)

LICZBA PORCJI:

12 kawałków


SKŁADNIKI:

4 jajka
400 g cukru
1 szklanka oleju
250 g mąki
2–3 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, startej na tarce
3 duże marchewki, starte

KREM
100 g miękkiego masła
85 g serka śmietankowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
375 g cukru pudru
2–3 łyżki mleka
100 g orzechów włoskich, posiekanych

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w misce jajka, cukier i olej. Dodać mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową i marchewkę. Wymieszać.

2) Przelać ciasto do dwóch natłuszczonych i posypanych mąką form o średnicy 23 cm. Piec 35 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić.

3) Przygotować krem: utrzeć w misce masło z serkiem. Dodać esencję waniliową. Mieszać i dosypywać stopniowo cukier puder. Wlać mleko. Ponownie wymieszać. Jeśli ciasto będzie dekorowane, odłożyć 1/2 szklanki kremu. Do reszty wsypać orzechy i wymieszać.

4) Posmarować kremem jedną warstwę ciasta. Ułożyć na niej drugą warstwę. Posmarować wierzch i boki resztą kremu z orzechami. Udekorować.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kawałek zawiera 702 kcal, 36 g tłuszczów (w tym 10 g NKT), 99 mg cholesterolu, 273 mg sodu, 90 g węglowodanów, 2 g błonnika, 8 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.9/5 - (8 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x