Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Toskańska zupa fasolowa

Toskańska zupa fasolowa

Wyśmienita kuchnia regionu Toskanii charakteryzuje się różnorodnością świeżych, zdrowych składników oraz prostymi sposobami przyrządzania potraw. Proponowana przez nas zupa fasolowa jest tego dobrym przykładem.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

55 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
2 cebule, grubo posiekane
2 marchewki, grubo posiekane
2 gałązki selera, posiekane
450 ml wywaru z kurczaka ugotowanego bez soli
800 g pokrojonych pomidorów z puszki
30 g listków świeżej bazylii, posiekanych
2 łyżki świeżego oregano, posiekanego (lub 1 łyżeczka suszonego)
400 g czerwonej fasoli kidney z puszki, odsączonej
400 g fasoli borlotti z puszki, odsączonej
400 g cieciorki z puszki, odsączonej
50 g parmezanu, świeżo startego

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać oliwę w teflonowym garnku na niezbyt dużym ogniu, wrzucić cebulę, marchewkę, seler i smażyć 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać wywar z kurczaka, pomidory razem z sokiem, bazylię i oregano. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut pod uchyloną pokrywką.

2) Starannie opłukać fasolę i cieciorkę w durszlaku pod strumieniem zimnej wody, wrzucić do zupy, gotować pod przykryciem 10 minut, zdjąć z ognia.

3) Zmiksować niezbyt dokładnie 1/4 zupy i przelać z powrotem do garnka. Podgrzać, jeśli zupa za bardzo ostygła i podawać posypaną parmezanem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 400 kcal, 28 g białka, 11 g tłuszczów w tym 3 g NKT, 16 mg cholesterolu, 53 g węglowodanów w tym 17 g cukrów, 15 g błonnika, 432 mg sodu

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x