Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Toskańska ribollita

Toskańska ribollita

Kapusta toskańska, zwana tez jarmużem toskańskim, to klasyczny składnik tradycyjnej regionalnej zupy. Można ją jednak zastąpić dowolną odmianą jarmużu.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

110 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

200 g suchej fasoli cannellini
1 liść laurowy
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula, drobno posiekana
2 marchewki, pokrojone w kostkę
3 łodygi selera naciowego, pokrojone
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
2 litry wywaru z kurczaka lub warzyw o obniżonej zawartości soli
400 g pomidorów krojonych z puszki
60 g jarmużu lub boćwiny, grubo poszatkowanych
6 grubych kromek pieczywa włoskiego z poprzedniego dnia, porwanych na kawałki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1) Wrzucić fasolę do dużej miski z wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Odcedzić, wrzucić wraz z liściem laurowym do dużego garnka z wrzącą wodą i gotować około godziny, aż będzie miękka. Odcedzić, a liść laurowy wyrzucić.

2) Rozgrzać oliwę w dużym garnku z grubym dnem. Wrzucić cebulę, marchewkę oraz seler i smażyć na średnim ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą bardzo miękkie i lekko się przyrumienią. Dodać czosnek i smażyć, mieszając, minutę.

3) Dodać wywar i pomidory. Zagotować pod przykryciem, a następnie zmniejszyć ogień i gotować powoli 10 minut, pod lekko uchyloną pokrywą. Wrzucić ugotowaną fasolę oraz jarmuż lub boćwinę i gotować jeszcze 10 minut, aż zielone warzywa zmiękną. Dodać chleb, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać od razu.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 218 kcal, 12 g białka, 5 g tłuszczów (wtym <1 g tłuszczów nasyconych), 33 g węglowodanów (wtym 9 g cukrów), 7 g błonnika, 1190 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x