Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Tarta warzywna po prowansalsku

Tarta warzywna po prowansalsku

Wykwintna tarta na cieście aromatyzowanym tymiankiem przyrządzana jest z rozmaitych, bardzo zdrowych warzyw.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

70 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

2 duże słodkie cebule pokrojone w plasterki
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki bardzo zimnej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
2 cukinie (ok. 225 g każda)
4 średnie pomidory pokrojone na plasterki
2 łyżki tartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE:

1) Spryskać duży teflonowy rondel olejem w sprayu i rozgrzać. Zdecydowanie zmniejszyć ogień, wrzucić cebulę i smażyć ją 20 minut, aż będzie bardzo miękka i przyrumieni się na złocisty kolor. Przełożyć na talerz.

2) Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. W dużej misce wymieszać mąkę z tymiankiem i 1/4 łyżeczki soli. Dodać wodę i oliwę i wymieszać na niezbyt gęste ciasto. Lekko oprószyć stolnicę mąką i rozgnieść ciasto na prostokąt o wymiarach 40×25 cm lub na okrągły blat o średnicy 33 cm. Złożyć na pół i przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 30×15 cm lub okrągłej tortownicy z wyjmowanym dnem o średnicy 22 cm. Okroić po brzegach.

3) Pokroić cukinię ukośnie w długie plastry grubości 2,5 cm. Ponownie lekko spryskać teflonowy rondel olejem w sprayu i rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić cukinię i smażyć 5–7 minut, aż przyrumieni się
na złocisty kolor.

4) Ułożyć plastry cukinii, pomidorów i cebuli rzędami na cieście tak, żeby nieco na siebie zachodziły. Oprószyć resztą soli i parmezanu. Piec około 20 minut, aż ciasto przyrumieni się na złocisty kolor. Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 305 kcal, 9 g białka, 49 g węglowodanów, 9 g tłuszczów, 2 g NNKT, 2 mg cholesterolu, 5 g błonnika, 354 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x