Sałatkę można posypać prażonym sezamem. Dla wzmocnienia smaku można dodać drobno posiekaną papryczkę chili.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
500 g wołowiny na stek
3 marchewki (ok. 100 g każda)
1 i 1/2 łyżki soku z limonki
3 łyżeczki sosu rybnego
4 łyżki świeżej kolendry
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Lekko posmarować stek olejem i smażyć 2–3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia. Zachować sok z mięsa do sosu sałatkowego.
2) Obrać marchewki. Pokroić w słupki lub w długie wstążki obieraczką do warzyw. Przełożyć do dużej miski.
3) Pokroić stek w cienkie paseczki i dodać do marchewki.
4) Wymieszać sok z limonki, sos rybny i kolendrę z sokiem ze smażenia mięsa. Polać sosem sałatkę, wymieszać i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 171 kcal, 28 g białka, 6 g tłuszczów (2 g NKT), 2 g węglowodanów (2 g cukrów), 1 g błonnika, 412 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock