Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Tajska sałatka z wołowiną

Tajska sałatka z wołowiną

Sałatkę można posypać prażonym sezamem. Dla wzmocnienia smaku można dodać drobno posiekaną papryczkę chili.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

500 g wołowiny na stek
3 marchewki (ok. 100 g każda)
1 i 1/2 łyżki soku z limonki
3 łyżeczki sosu rybnego
4 łyżki świeżej kolendry

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Lekko posmarować stek olejem i smażyć 2–3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia. Zachować sok z mięsa do sosu sałatkowego.

2) Obrać marchewki. Pokroić w słupki lub w długie wstążki obieraczką do warzyw. Przełożyć do dużej miski.

3) Pokroić stek w cienkie paseczki i dodać do marchewki.

4) Wymieszać sok z limonki, sos rybny i kolendrę z sokiem ze smażenia mięsa. Polać sosem sałatkę, wymieszać i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 171 kcal, 28 g białka, 6 g tłuszczów (2 g NKT), 2 g węglowodanów (2 g cukrów), 1 g błonnika, 412 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x