Kwas foliowy, witamina C i beta-karoten zawarte w szparagach chronią przed chorobami serca.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
24 cienkie zielone szparagi, obrane
4 kromki razowego pieczywa z ziarnami
4 łyżeczki musztardy dijon
8 plasterków chudej szynki
2 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki
8 plasterków pomidora
55 g sera cheddar, pokrojonego w cienkie paski
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć szparagi do garnka z wrzącą wodą, gotować 3–4 minuty, aż zmiękną. Osączyć.
2) Ułożyć kromki pieczywa na blasze do pieczenia. Opiekać około minuty z każdej strony.
3) Posmarować kromki musztardą. Położyć na nich po 2 plastry szynki, 6 szparagów i 2 plasterki pomidora oraz po połowie pokrojonego w plasterki jajka. Posypać serem.
4) Grillować 1–2 minuty, aż kanapki się podgrzeją, a ser się rozpuści i lekko przyrumieni.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 223 kcal, 16 g białka, 10 g tłuszczów, 4 g tłuszczów nasyconych, 18 g węglowodanów, 3 g błonnika, 1,4 g soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock