Niezwykle proste i smaczne danie, któremu smaku dodaje domowy sos czosnkowy.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
8 ząbków czosnku, posiekanych
1/2 łyżeczki soli
1/4 pęczka świeżej kolendry, posiekanej
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 szklanki chudego jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
1 i 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
900 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę o boku 2,5 cm
SOS CZOSNKOWY
4 ząbki czosnku, posiekane
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
230 ml chudego jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
1) Przygotować marynatę: utrzeć czosnek z solą, listkami kolendry i mieloną kolendrą. Wlać jogurt, sok z cytryny i oliwę. Wymieszać.
2) Wlać marynatę do torebki foliowej, włożyć mięso, obtoczyć w marynacie. Włożyć torebkę na 2–3 godziny do lodówki.
3) Przygotować sos: utrzeć czosnek z solą. Dodać oliwę. Wlać jogurt, wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki.
4) Przed rozgrzaniem grilla spryskać ruszt olejem w aerozolu. Odsączyć mięso z marynaty. Nabić kawałki kurczaka na osiem szpadek.
5) Piec szaszłyki pod przykryciem po 3–4 minuty z każdej strony, aż z mięsa po nakłuciu będzie wypływać przezroczysty sos. Podawać z sosem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 szaszłyk zawiera: 186 kcal, 6 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 68 mg cholesterolu, 246 mg sodu, 4 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 28 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock