Kategoria: Szalone pomysły
Purée z brokułów i ziemniaków
Purée ziemniaczane nabierze koloru i wartości odżywczych, kiedy zmieszamy je z bogatymi w fitosubstancje i witaminy brokułami. Dodana do niego cebula dymka wzbogaci potrawę w witaminę C i kwas foliowy. Porcja dla sześciu osób zawiera zaledwie 2 łyżki tłuszczu, bowiem do ziemniaków dodamy niewielką ilość masła oraz wodę, w której gotowały się warzywa.
Aromatyczny kurczak w cebuli
Nowy przepis na tradycyjnego kurczaka. Dodajemy do niego piwo!
Zupa z cebuli i porów z grzankami z serem gruyère
Smak tej zupy powstaje w czasie długiego, powolnego podsmażania porów i cebuli na niewielkiej ilości masła i oliwy – do momentu, aż warzywa zaczynają się karmelizować. Ziemniaki dostarczają węglowodanów, dzięki nim zupa jest gęstsza. Jeśli podamy do niej grzanki z serem i orzechami, otrzymamy sycące danie na lunch lub kolację.
Gęsty sos do ciast
Jeśli chcesz urozmaicić trochę swoje brownie, to podaj je z samodzielnie przygotowanym sosem.
Surówka z białej i czerwonej kapusty
Paprykę można w tym przepisie zastąpić 3 dużymi, startymi marchewkami.
Steki z jagnięciny z rozmarynem
Jagnięcina wyjątkowo dobrze smakuje z aromatycznym sosem z czerwonej cebuli, czosnku, rozmarynu i czarnych oliwek. Podawane do niej purée z fasoli flageolet jest pyszne, a do tego bogate w błonnik. Wspaniałym dodatkiem są zielone warzywa, takie jak grillowana cukinia czy świeży szpinak z patelni.


