Kategoria: Szalone pomysły
Kula serowa fiesta
Jeśli chcesz, żeby potrawa z serem miała wyrazisty smak, wybierz ostry cheddar.
Wieprzowina słodko-kwaśna
Już od kilku lat sos słodko-kwaśny jest w Polsce znany i lubiany. Wystarczy polać takim sosem ze słoika kilka kawałków podsmażonego mięsa i już mamy pyszne danie. Obiecujemy, że sos wykonany według naszego przepisu będzie jeszcze smaczniejszy niż kupowany w słoiku czy chińskiej budce.
Ryż wiśniowo-pistacjowy z duszonymi wiśniami
Ten pyszny deser ryżowy ma kremową konsystencję dzięki dodatkowi serka naturalnego, a suszone wiśnie i orzechy pistacjowe nadają mu wspaniały smak.
Tajskie pałeczki
Kolendrę warto kupować w doniczkach, ponieważ można wtedy wykorzystać również jej korzenie, a te są ważnym składnikiem tajskiej kuchni. Należy je dokładnie opłukać i dodawać do potraw w całości, żeby jedzenie miało prawdziwie tajski smak.
Zupa z pieczonych warzyw
Jeśli dodamy do zupy sok z marchewki zamiast wywaru, zupa stanie się słodsza i będzie zawierała więcej beta-karotenu.
Stek z rusztu z pomidorami, cebulą i pieczarkami
Ciepła pogoda i grill to świetna okazja na eksperymenty. Jednym z nich może być nasz stek z warzywami.
Jabłka z kruszonką
Znakomitym dodatkiem do tego deseru są lody, krem lub śmietanka.
Pizza z serem pleśniowym
Wystarczy jeden kęs pizzy z serem pleśniowym, żeby się przekonać, że mięso w pizzy wcale nie jest niezbędne. Bazylia, czosnek, pomidory i ser pleśniowy zapewniają tej potrawie wspaniały smak.
Paluszki serowe z sezamem
Kruche serowe paluszki smakują najlepiej podane zaraz po wyjęciu z piekarnika. Przygotowuje się je z mąki razowej zmieszanej z pszenną z dodatkiem żółtek jajek i świeżo startego parmezanu. Są pożywne, a jednocześnie nie są ciężkostrawne.
Kapusta au gratin
Kapusta zapieczona z innymi warzywami jest nie tylko pełna witamin, ale też ma niesamowity smak.