Kategoria: Szalone pomysły

Polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem
Szpinak zapewnia sporą dawkę witamin, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Wspaniale komponuje się z wieloma potrawami, jak w tym wypadku – polędwiczkami wieprzowymi.

Duński rosół z indyka z kluseczkami
Duński rosół z indyka z kluseczkami to potrawa, którą przyrządza się wyłącznie ze świeżych produktów. Mięso indyka gotuje się powoli na małym ogniu, następnie dodaje się do wywaru warzywa.

Karmelizowane banany z cynamonem
To pyszna, błyskawiczna wersja kremu brulée. Owoce przykrywamy jogurtem greckim albo śmietaną tortową, które warto mieć zawsze w lodówce. Na koniec posypujemy brązowym cukrem i zapiekamy pod grillem, aby się skarmelizował i przykrył deser apetyczną skorupką.

Szybka zupa z owoców morza
Jest to uproszczona wersja bouillabaise, klasycznej francuskiej zupy z owoców morza, którą zazwyczaj przyrządza się kilka godzin.

Ryba po indyjsku
Filety z gładzicy z chili, imbirem, miętą i mlekiem kokosowym pieczemy w piekarniku w papilotach i podajemy z cukinią wymieszaną z gorczycą oraz sezamem, a także z młodymi ziemniakami z miętą.

Ciasto marmurkowe
Słodkie ziemniaki są podstawowym składnikiem tego bardzo wilgotnego i pysznego ciasta. Dzięki nim zawiera ono nie tylko sporą dawkę błonnika i beta-karotenu, ale również jest słodkie i ma głęboki złocisty kolor. Podajmy je na deser po jesiennym obiedzie.