Kategoria: Szalone pomysły

Lekkie jajka faszerowane
Farsz do jajek można przygotować szybciej, jeśli żółtka utrze się nie z majonezem i musztardą, lecz z gotowym dressingiem na bazie śmietany i majonezu. Z takim farszem będą smakować równie wybornie jak te.

Placek jagodowo-serowy
Placek jagodowo-serowy można jeść bez poczucia winy. Do jego przygotowania używa się białek jaj, musu jabłkowego bez cukru, maślanki i niskotłuszczowego twarożku, więc jest znacznie mniej kaloryczny niż śmietanowe ciasto do kawy.

Dip bakłażanowy
Dipy i pasty można przygotować wcześniej, a następnie, zamiast w piekarniku, odgrzać je w podgrzewaczu. Podgrzewacz pomoże też utrzymać je w cieple podczas przyjęcia.

Kebaby baranie z chlebkiem pitta
Te kebaby to świetny pomysł na urozmaicenie grillowego menu i dodanie do niego trochę warzyw.

Pierożki z kurczakiem w curry
Te małe pierożki z ciasta filo przypominają indyjskie samosy z nadzieniem z warzyw lub mięsa. Są bardzo aromatyczne, ponieważ przyrządza się je z dodatkiem curry, mielonego imbiru i sosu chutney z mango. Najlepiej smakują podawane na gorąco, z dodatkowym sosem.

Babka dyniowa z whisky
Wygląda bardzo apetycznie. Dynia, z której się ją przyrządza, dostarcza ważnych substancji odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, beta-karoten, witamina C, żelazo i magnez.