Kategoria: Szalone pomysły

Glazurowane warzywa
Warzywa można obgotować dzień wcześniej, a następnie wystudzić je w misce z zimną wodą i lodem, odsączyć i wstawić do lodówki. Przed podaniem odgrzać warzywa w glazurze.

Ziemniaki faszerowane wołowiną
Faszerowane ziemniaki to świetny pomysł na lunch, albo przekąskę podczas rodzinnego przyjęcia.

Toskańska panzanella
Zioła można uprawiać latem w ogródku albo na balkonie, zimą zaś w doniczkach w domu. Świeże zioła są w tej sałatce o wiele bardziej aromatyczne niż suszone.

Smażone grzyby po włosku
Świeże grzyby leśne są dostępne głównie jesienią. W tej błyskawicznej potrawie smakują one wybornie. Najlepiej podawać z makaronem lub obsmażoną ciabattą oraz sałatką z podłużnych pomidorów.

Mus cytrynowy z truskawkami
Oto pomysł na deser z truskawkami, który warto przyrządzić w czasie sezonu na te owoce. Poza sezonem możemy wykorzystać inne świeże owoce. Ten mus jest wyjątkowo lekki i zdrowy.

Kanapki z bananem i masłem orzechowym
Kanapka z masłem orzechowym to klasyczna amerykańska przekąska. Podobno był to ulubiony przysmak Elvisa Presleya – króla rock and rolla.