Kategoria: Szalone pomysły
Pomarańczowa wołowina z brokułami i jabłkiem
To danie typu stir-fry jest inspirowane kuchnią orientalną. Poza witaminą C (z papryki i brokułów) potrawa ta dostarcza organizmowi znacznych ilości witaminy B12, niacyny oraz potasu.
Curry z jagnięciną i pikantną soczewicą
Świeżo mielone przyprawy smakują zupełnie inaczej niż gotowy proszek curry i sprawiają, że potrawa ma cudowny aromat. Najlepiej ją podawać z plackami chapatti, jogurtem i ryżem szafranowym.
Półmisek warzyw z dipem orzechowym
To świetne danie na przyjęcie – nie tylko bogate w błonnik, ale i bardzo smaczne.
Jagnięcina z sałatką grecką
Nie należy zniechęcać się długą listą składników – przepis można dowolnie modyfikować, a więc dodać, zastąpić lub pominąć niektóre produkty, według uznania.
Pasztet szpinakowy z serem, papryką i porami
Witamina C, której jest bardzo dużo w papryce, ułatwia organizmowi wchłanianie żelaza zawartego w szpinaku. Kwas foliowy – jeden ze składników papryki i porów – wzmaga produkcję czerwonych krwinek.
Gofry z dynią
Każdy kęs takiego wyśmienitego gofra dostarcza sporo beta-karotenu i błonnika. A może podamy je na śniadanie?
Tuńczyk sashimi z awokado
Surowa ryba, z której robimy sashimi, powinna być bardzo świeża. Całość możemy posypać prażonymi ziarnami czarnego sezamu lub położyć na wierzch płatki różowego marynowanego imbiru.
Sos makowy
Jeśli chcemy szybko przygotować sos na bazie oleju i octu, wystarczy, że umieścimy wszystkie składniki w słoiku z zakrętką i mocno nim potrząśniemy. Po jakimś czasie olej od dzieli się od octu, a wtedy należy ponownie potrząsnąć słoikiem.
Fondue z sera cheddar
Do fondue tradycyjnie dodaje się białe wino, które wzbogaca smak oraz sprawia, że sos się nie ciągnie. Jeśli jednak nie chcemy używać wina, możemy je zastąpić wywarem lub sokiem jabłkowym.
Tajski rosół wołowy z makaronem
Ta pożywna orientalna zupa jest pełna warzyw i makaronu. Można ją z powodzeniem podać jako danie główne. Mięso, makaron i warzywa zjemy pałeczkami, a następnie rosół łyżką.