Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Śródziemnomorskie warzywa

Śródziemnomorskie warzywa

Nadziewane mięsem warzywa tworzą niezwykle apetyczne danie główne. To dobra potrawa na spotkanie z przyjaciółmi. Każdy nałoży sobie na talerz dokładnie tyle, na ile ma ochotę. Świetnym dodatkiem do tego dania jest kilka bagietek oraz mieszana sałatka z zielonych warzyw.


SKALA TRUDNOŚCI:

Trudne

CZAS PRZYGOTOWANIA:

95 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

100 g ryżu długoziarnistego
250 g chudej, mielonej jagnięciny
1 cebula, posiekana
5 papryk
4 pomidory malinowe, dojrzałe i jędrne
2 duże cukinie (ok. 225 g każda)
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
3 ząbki czosnku, grubo posiekane
170 g listków młodego szpinaku
2 łyżki świeżej bazylii, posiekanej
1 jajko, rozmącone
sól i pieprz

Z czym podawać
2–3 łyżki świeżej bazylii, posiekanej

PRZYGOTOWANIE:

1) Wsypać ryż do rondla z wrzątkiem i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękki. Odlać.

2) W czasie, gdy gotuje się ryż, wrzucić mięso i cebulę na patelnię teflonową i smażyć, aż mięso przyrumieni się lekko, a cebula zeszkli. Mieszać i rozdrabniać mięso w czasie smażenia, by przyrumieniło się równomiernie. Umieścić sito na misce i przełożyć do niego mięso. Tłuszcz, który z niego spłynie, można wylać.

3) Przekroić papryki wzdłuż przez ogonek na połówki i usunąć gniazda nasienne. Odkroić wierzchy z pomidorów i wydrążyć wnętrze. Posiekać odkrojone wierzchy oraz wydrążony miąższ i włożyć do miski wraz z sokiem, który wyciekł podczas siekania. Cukinie przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć miąższ, pozostawiając łódeczki grubości 5 mm. Posiekać wydrążony miąższ i dodać go do miski z miąższem pomidorów.

4) Rozgrzać piekarnik do 180°C. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni teflonowej. Wrzucić czosnek oraz posiekane warzywa i smażyć, mieszając, aż nieco zmiękną. Dodać szpinak i smażyć na średnim ogniu około minuty, aż się skurczy. Zdjąć z ognia, wrzucić bazylię, ryż i mięso. Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszać.

5) Nadziać farszem papryki, wydrążone pomidory i cukinie. Ułożyć papryki i cukinie w jednej warstwie na jednej lub dwóch blachach albo w naczyniach żaroodpornych. Warzywa nie powinny znajdować się zbyt blisko siebie. Przykryć folią aluminiową lub pokrywkami i piec 15 minut. Dołożyć pomidory i smażyć kolejne 15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie.

6) Odkryć warzywa i piec je jeszcze 15–20 minut, aż zmiękną i przyrumienią się lekko. Podawać na zimno lub na gorąco, posypane siekaną bazylią.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 324 kcal, 21 g białka, 15 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 27 g węglowodanów (w tym 18 g cukrów), 7 g błonnika

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x