Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Spód do pizzy

Spód do pizzy

Dobre ciasto to podstawa dobrej pizzy.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

36 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

1 opakowanie (7 g) drożdży instant
1 szklanka ciepłej wody (45–50°C)
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
320 g mąki
mąka kukurydziana

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie w misce. Dodać cukier, olej, sól i 185 g mąki. Zmiksować. Dodawać po trochu resztę mąki. Zagnieść. Wyłożyć ciasto na blat. Przykryć i pozostawić na 10 minut.

2) Rozwałkować na placek o średnicy 33 cm. Natłuścić blachę do pizzy o średnicy 30 cm, posypać mąką kukurydzianą. Przełożyć ciasto na blachę.

3) Piec 12–15 minut w temperaturze 220°C. Rozłożyć na wierzchu dodatki, piec jeszcze 10 minut.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja (bez dodatków) zawiera: 236 kcal, 5 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 0 mg cholesterolu, 100 mg sodu, 41 g węglowodanów, 2 g błonnika, 6 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x