Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sos makowy

Sos makowy

Jeśli chcemy szybko przygotować sos na bazie oleju i octu, wystarczy, że umieścimy wszystkie składniki w słoiku z zakrętką i mocno nim potrząśniemy. Po jakimś czasie olej od dzieli się od octu, a wtedy należy ponownie potrząsnąć słoikiem.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

20 minut

LICZBA PORCJI:

3 szklanki


SKŁADNIKI:

400 g cukru
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki suszonej cebuli
3/4 łyżeczki gorczycy w proszku
3/4 szklanki białego octu winnego
1 szklanka oleju
3/4 łyżeczki maku

PRZYGOTOWANIE:

1) Wsypać do miski cukier, sól, suszoną cebulę i gorczycę. Dodać ocet, energicznie wymieszać.

2) Wlać olej, ponownie wymieszać. Dodać mak i mieszać jeszcze 5 minut.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

2 łyżki zawierają: 159 kcal, 10 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 0 mg cholesterolu, 81 mg sodu, 18 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, śladowe ilości białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x