Kategoria: Śniadania na wytrawnie
Grzanki po toskańsku z fasolą
Oto smakowita przekąska do jedzenia na gorąco lub zimno – opiekane kromki bagietki z kremowobiałym fasolowym purée przyprawionym czosnkiem i tymiankiem, przybrane kolorowymi plasterkami pomidora oraz liśćmi rukoli.
Jajka po florencku
Ten przepis możesz łatwo zmodyfikować dodając do pasty z serka świeżych, posiekanych ziół lub drobno pokrojonej szynki.
Bruschetta z pieczonymi karczochami i papryką
Tosty z karczochami i salami przyrządza się błyskawicznie z kromek ciabatty, smarując je tapenadą, której zawdzięczają wyrazisty aromat oliwek, oliwy i czosnku.
Tunezyjska ratatuja z jajkami
Rozgrzewające północnoafrykańskie przyprawy nadają wyrazisty smak jajkom usmażonym ze śródziemnomorskimi warzywami. Wystarczy jeszcze tylko chleb, by podać pyszne i łatwe do przygotowania danie.
Omlet z ziemniakami i kukurydzą
Omlety takie, zwane we Włoszech frittata, a w Hiszpanii tortilla, podaje się zarówno na gorąco, jak i na zimno. Omlet można przechowywać w lodówce do następnego dnia, lecz należy wyjąć go pół godziny przed jedzeniem, ponieważ doskonale smakuje w temperaturze pokojowej.
Jajka zapiekane z szynką i serem
Jajka zapiekane w kokilkach, zwane en cocotte, z dodatkiem szynki i sera, to szybki do przyrządzenia i prosty, a przy tym lekki i smaczny lunch. Jedyny potrzebny dodatek to grzanka z razowego pieczywa.
Pasztet z indyka i soczewicy
Ten pasztet, doprawiony czosnkiem i świeżą kolendrą, robimy z mielonego mięsa indyka, wątróbki indyczej i soczewicy. Jest on znakomitą przystawką i zawiera znacznie mniej tłuszczu niż tradycyjny. Podawać z grzankami z bułki maślanej lub innego pieczywa, ze świeżymi warzywami.
Pomidorowy chleb żytni z rozmarynem i czosnkiem
Sos pomidorowy zabarwia to pieczywo i nadaje mu właściwości przeciwnowotworowe, ponieważ zawiera fitosubstancję – likopen. Pomidory są również doskonałym źródłem witamin A, C i E.
Grillowana kanapka z warzywami
Świeże szparagi i duże pieczarki są źródłem witamin z grupy B, potrzebnych organizmowi do wytwarzania energii.
Kanapki z tuńczykiem i salsą
Salsa nie tylko wzbogaca smak tuńczyka z puszki, lecz również sprawia, że staje się on bardziej soczysty bez konieczności dodawania oleju. Awokado zapewnia mu zaskakująco kremową konsystencję, a także dodaje mnóstwo „dobrych” kwasów tłuszczowych.