Kategoria: Śniadania na wytrawnie

Sałatka risi bisi z szynką
Tę pożywną sałatkę ryżową, pełną kruchych warzyw, chudej szynki i świeżych ziół, można z powodzeniem podać jako danie główne. Jest to pyszny, orzeźwiający posiłek, świetny na piknik lub rodzinny obiad w ogrodzie w gorący, letni dzień.

Omlet z białek ze szpinakiem, pomidorami i serem cheddar
Doskonały prosty omlet bez tłuszczu i cholesterolu – taki przepis doceni każdy, kto dba o zdrowie. Aby omlet był jeszcze smaczniejszy można go wzbogacić o pomysłowe aromatyczne nadzienia.

Jasny chleb żytni
Mąka żytnia zawiera mniej glutenu niż pszenna, więc upieczony z niej chleb jest dość wilgotny i zwarty. Nasiona kminku są tradycyjną przyprawą do żytniego pieczywa. Polecamy ten chlebek jako dodatek do ryb – szczególnie do wędzonej makreli oraz wędzonych i marynowanych śledzi – oraz do miękkich serów.

Kanapki z sardynkami
Oto kanapka z sardynkami, będącymi jednym z najlepszych (poza nabiałem) źródeł wapnia, pod warunkiem że jadamy je z ośćmi, a także doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Orzeźwiająca cytryna doskonale komponuje się z lekko orzechowym smakiem sera, tworząc wraz z pieczywem i rybą pyszną kanapkę na ciepło.

Panini z serem i rostbefem
Panini to znana, włoska potrawa. Warto spróbować przygotować ją także na polskim stole. Zwłaszcza, że nadaje się idealnie jako pożywne śniadanie bądź kolacja.

Wiejska frittata
Świetny pomysł na smaczne danie na śniadanie. Łagodna w smaku dynia doskonale komponuje się w tym omlecie z wyrazistymi porami. Podawać ze szpinakiem i gotowanymi młodymi ziemniakami.