Kategoria: Śniadania na wytrawnie

Cytrynowa pasta z pstrąga
Pastę z wędzonej ryby możesz przygotować zarówno na kolację w gronie najbliższej rodziny, jak i dla gości. Ładnie wygląda podana na łódeczkach ze skórki cytryny, z pełnoziarnistymi tostami.

Grzanki z pieczarkami i tymiankiem
Warto je przyrządzić, kiedy brakuje nam czasu, a chcemy szybko przygotować pożywną przekąskę. Wspaniały zapach pieczarek wzmacnia smażenie ich z czosnkiem, ziołami oraz śmietaną. Doskonale smakują też na grzankach posmarowanych serkiem z ziołami.

Frittata z makaronem
Makaron może zastąpić ziemniaki w omletach, paellach i frittatach. Przyrządź takie danie, gdy zostaną ci resztki makaronu z poprzedniego dnia. Frittata z delikatną szynką i mnóstwem warzyw świetnie smakuje z sałatką z pomidorów i cukinii. Danie jest proste, ale pożywne; podane z chlebem stworzy pyszny lunch.

Suflet florencki
Ten suflet to świetny pomysł na weekendowe, rodzinne śniadanie.

Focaccia
Ten lekki, płaski chlebek rodem z Włoch piecze się z miękkiego ciasta z dodatkiem oliwy, którą skrapia się ciasto przed włożeniem do pieca. Focaccia jest doskonałym dodatkiem do włoskich potraw, serów i sałatek.

Sałatka z grejpfrutów i krewetek
Grejpfrut nadaje się nie tylko na śniadanie. Tej sałatce dodaje mnóstwo przeciwutleniaczy, a jego sok tworzy pyszny sos winegret.