Kategoria: Śniadania na wytrawnie
Jasny chleb żytni
Mąka żytnia zawiera mniej glutenu niż pszenna, więc upieczony z niej chleb jest dość wilgotny i zwarty. Nasiona kminku są tradycyjną przyprawą do żytniego pieczywa. Polecamy ten chlebek jako dodatek do ryb – szczególnie do wędzonej makreli oraz wędzonych i marynowanych śledzi – oraz do miękkich serów.
Kanapki z sardynkami
Oto kanapka z sardynkami, będącymi jednym z najlepszych (poza nabiałem) źródeł wapnia, pod warunkiem że jadamy je z ośćmi, a także doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Orzeźwiająca cytryna doskonale komponuje się z lekko orzechowym smakiem sera, tworząc wraz z pieczywem i rybą pyszną kanapkę na ciepło.
Panini z serem i rostbefem
Panini to znana, włoska potrawa. Warto spróbować przygotować ją także na polskim stole. Zwłaszcza, że nadaje się idealnie jako pożywne śniadanie bądź kolacja.
Wiejska frittata
Świetny pomysł na smaczne danie na śniadanie. Łagodna w smaku dynia doskonale komponuje się w tym omlecie z wyrazistymi porami. Podawać ze szpinakiem i gotowanymi młodymi ziemniakami.
Sałatka z kukurydzy, pomidorów i komosy
Komosa ryżowa, zwana superzbożem, to doskonałe źródło białka. Zawiera więcej NKT i mniej węglowodanów niż inne zboża.
Stratta z kiełbasą i serem
Kuchnia amerykańska to nie tylko burgery. Dowodem na to jest stratta. Polecamy spróbować każdemu!
Gulasz z kiełbasą i fasolą
Gulasz podany z pełnoziarnistym tostem doskonale nadaje się na rozgrzewające śniadanie w zimowy poranek.
Burritos z jajkami i pieczoną papryką
Kolorowa papryka zawiera witaminę C, a jajka – dużo białka, dlatego ich połączenie wpływa korzystnie na skórę.
Milenijna sałatka szefa kuchni
Ta klasyczna sałatka zawiera zdrowe dodatki – zielone warzywa liściaste, pieczoną kolorową paprykę, chude mięso z piersi kurczaka i kozi ser.
Szybka pizza na spodzie z bułki
Do przygotowania zamiast opiekacza można z powodzeniem wykorzystać grill.