Kategoria: Śniadania na wytrawnie
Jajecznica z wędzonym łupaczem
Jajecznica z rybą to pożywne śniadanie. Posiada także niekwestionowane walory smakowe. Szczególnie z łupaczem, czyli popularnym Plamiakiem.
Kolorowa frittata
Kolorowa frittata z jajek, szynki, sera, pieczarek i warzyw, takich jak brokuły, zielona papryka i dojrzałe pomidorki, to potrawa uniwersalna. Można ją przygotować na śniadanie, obiad lub kolację.
Sałatka z karczochami
Mieszanka karczocha, papryki, selera i sałat to bomba witaminowa, która świetnie smakuje.
Sandwicze z pastą jajeczną
Pyszne kanapki z pastą jajeczną domowej roboty. Proponujemy wykorzystać chleb razowy.
Razowiec na zimę
Zarodki pszenicy i otręby znajdujące się w mące razowej zawierają witaminę E i błonnik – substancje, które ulegają zniszczeniu podczas produkcji mąki białej. Dynia dostarcza dodatkowej dawki błonnika.
Jajka po meksykańsku
Papryka, chili, pomidory i awokado to połączenie pełne witamin, inspirowane kuchnią meksykańską.
Włoska sałata z grzankami
Zdrowa sałatka we włoskim stylu z dodatkiem grzanek. Pyszny pomysł na lekkie śniadanie czy szybki posiłek do zjedzenia w pracy.
Sałatka szpinakowa z cieciorką
Nie musimy jadać ciężkostrawnych sałatek szpinakowych z mnóstwem tłuszczu i cholesterolu. Ta chrupka, świeża i pyszna sałatka jest bogata w przeciwutleniacze, błonnik i substancje chroniące przed rakiem.
Sałatka risi bisi z szynką
Tę pożywną sałatkę ryżową, pełną kruchych warzyw, chudej szynki i świeżych ziół, można z powodzeniem podać jako danie główne. Jest to pyszny, orzeźwiający posiłek, świetny na piknik lub rodzinny obiad w ogrodzie w gorący, letni dzień.
Omlet z białek ze szpinakiem, pomidorami i serem cheddar
Doskonały prosty omlet bez tłuszczu i cholesterolu – taki przepis doceni każdy, kto dba o zdrowie. Aby omlet był jeszcze smaczniejszy można go wzbogacić o pomysłowe aromatyczne nadzienia.