Kategoria: Śniadania na wytrawnie
Kedgeree z wędzonego łupacza
Kedgeree to tradycyjne danie kuchni indyjskiej, przyrządzane z ryżu i wędzonej ryby. Możemy je podawać na lunch czy kolację albo jako sałatkę, najlepiej z pełnoziarnistym pieczywem lub z ciepłym chlebem naan.
Sandwicze champion z wołowiną
Te sandwicze nadają się na piknik i na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Sałatka z buraków i fety
Szybka do przygotowania sałatka pełna ważnych witamin i składników odżywczych.
Przekładaniec z wędzonym indykiem i pomidorami
Przekładaniec to doskonała potrawa na leniwe niedzielne śniadanie. Można je zacząć od szklanki soku pomarańczowego i dużego kubka mocnej, świeżo parzonej kawy.
Jajka mimoza
Jajka mimoza to doskonała potrawa śniadaniowa. Jeśli dodamy plasterki pomidorów i listki świeżego szpinaku, będzie to naprawdę zdrowe i danie.
Grillowany sandwicz z trzema serami
Grillowany sandwicz to idealny pomysł na szybkie i ciepłe śniadanie.
Szwedzki chleb żytni
Z tego przepisu wychodzą aż 3 bochenki chleba, więc część można zamrozić i wykorzystać później.
Sałatka z pieczywem kukurydzianym
Ta sałatka świetnie sprawdza się podczas imprez jako przekąska, ale też jako drugie śniadanie do pracy.
Pasztet szpinakowy z serem, papryką i porami
Witamina C, której jest bardzo dużo w papryce, ułatwia organizmowi wchłanianie żelaza zawartego w szpinaku. Kwas foliowy – jeden ze składników papryki i porów – wzmaga produkcję czerwonych krwinek.
Na dobry początek dnia
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno zawierać błonnik, białko, węglowodany złożone, witaminy i minerały, abyśmy czuli się najedzeni aż do lunchu.