Kategoria: Śniadania na słodko
Maliny z płatkami owsianymi
Zdrowy, owocowy deser z płatkami owsianymi jest pełnowartościowym i sycącym posiłkiem, który można zjeść w porze śniadaniowej.
Mus z kawałkami jabłek
Mus z kawałkami jabłek to danie, które będzie smakowało całej rodzinie. Lekko doprawione, posiekane jabłka należy dusić, aż zmiękną, a następnie rozgnieść.
Placki ziemniaczane z jabłkowymi krążkami
Jeśli do placków ziemniaczanych dodamy nieco marchewki, będą one dostarczały beta-karotenu. Jabłka i ziemniaki są źródłem dużej ilości witamin C i B6 – istotnych dla ochrony przed chorobami stawów – a cebula zawiera kwas foliowy, wspomagający zdrowy rozwój tkanek.
Dżem jabłkowo-karmelowy
Można przyrządzać dżem nisko słodzony. Należy w tym celu użyć tylko pektyny przeznaczonej do obniżenia zawartości cukru w przetworach.
Racuchy pomarańczowe z mąki razowej
Trudno się oprzeć aromatowi racuchów pomarańczowych. Są zdrowe, ponieważ robi się je z mąki pełnoziarnistej i niesłodzonego musu jabłkowego.
Egzotyczna sałatka owocowa
To prosta i pyszna sałatka pełna wspaniałych kolorów i smaków owoców egzotycznych – papai, mango, kiwi i marakui. Zawiera wiele witamin, dzięki czemu jest pożywna, zdrowa i doskonale nadaje się na śniadanie.
Chleb dyniowy z kruszonką
Aż trudno uwierzyć, że ten pyszny, słodki chleb jest aż tak zdrowy. Pestki dyni zawierają mnóstwo magnezu, a puree z dyni jest jednym z najlepszych źródeł beta-karotenu. Wartości odżywczych dodaje mu też siemię lniane.
Tosty francuskie z syropem klonowym
Tosty francuskie można smażyć z chleba tostowego, lecz najlepsze są przyrządzone z grubych kromek chleba wiejskiego.
Racuchy maślankowo-jagodowe
Słodkie, owocowe racuchy. Doskonały pomysł na pyszne śniadanie, zwłaszcza jeśli nie mamy pomysłu na danie dla dzieci.
Bułki scones z batatami
Zawierają mało tłuszczów nasyconych, ponieważ dodaje się do nich olej zamiast masła.