Kategoria: Śniadania

Zapiekana bułka z brzoskwinią
Brzoskwinię z puszki, wraz z sokiem, można przełożyć do zamykanego pojemnika i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do tygodnia. Dodawać do deserów i sałatek owocowych.

Francuskie grzanki z bananami
Pieczywo tostowe można zastąpić drożdżówką, pokrojoną poziomo w plastry. Po usmażeniu ułożyć na nich plasterki truskawek oprószone imbirem.

Hummus sojowy z grzankami z chlebka pita
Ten niezwykły hummus przyrządzany jest z edamame, czyli zielonych ziaren soi, a nie, jak tradycja nakazuje, z cieciorki. Tahini to pasta z mielonego sezamu, przypominająca nieco masło arachidowe. Sezam jest doskonałym źródłem manganu i miedzi, zawiera sporo magnezu, steroli, związków roślinnych obniżających poziom cholesterolu we krwi.

Amerykańskie racuszki maślankowe
Amerykańskie racuszki są grube, puszyste i wyjątkowo pyszne – najsmaczniejsze prosto z patelni. Można je smażyć bez dodatków, ale z bananami w plasterkach są również bardzo smaczne i pożywne.

Serek czosnkowy
Świetny pomysł na pyszne i lekkie śniadanie.

Pieczarki z nadzieniem warzywnym
Smaczna i atrakcyjna przystawka, bogata w błonnik.