Kategoria: Śniadania

Pikantna jajecznica
Tak przygotowaną jajecznicę można podać na grzankach z chleba lub owiniętą w podgrzaną tortillę.

Marokańska sałatka z kuskusem i jagnięciną
Sałatka rodem z północnej Afryki, kusząca aromatem kolendry i mięty. Większość jej składników można przygotować wcześniej. Jagnięcina to bogate źródło białka, a także witamin z grupy B, żelaza i cynku.

Kanapka ze stekiem wołowym
Tę dużą pożywną kanapkę przygotowuje się z chrupiącego chlebka ciabatta wypełnionego lekko obsmażonym stekiem i zdrowymi warzywami. Jeśli chcesz przygotować szybko danie dla jednej osoby – zmniejsz ilość składników. Wystarczy ci wtedy jedna mała ciabatta i jeden stek o wadze około 85 g.

Bułeczki marchewkowe
Przepyszne bułeczki można podać na drugie śniadanie jako zdrową przekąskę lub jako dodatek do głównego dania. Drożdżowe ciasto zawdzięcza swój smak purée z marchwi, a tarta marchew i cebula dymka nadają mu kolor i sprawiają, że pieczywo miło chrupie.

Frittata z pieczarkami i papryką
Pieczarki zawierają niacynę – witaminę z grupy B. Dzięki niej nasz organizm wytwarza więcej energii.

Gryczane naleśniki śniadaniowe
Słodki naleśnik to popularne śniadanie. Oto przepis na owocowe danie.