Kategoria: Śniadania
Owsianka migdałowa
Migdały urozmaicają smak tradycyjnej owsianki, bogatej w białko i błonnik, a ponadto zwiększają w niej zawartość przeciwutleniaczy.
Zapiekanka z szynką i szczypiorkiem
Ta pożywna zapiekanka jest świetną propozycją śniadaniową, ale sprawdzi się też jako danie obiadowe.
Sałata jesienna
Ta sałatka to zdrowe i pyszne drugie śniadanie, które zrobisz w 20 minut.
Omlety z lubczykiem i fenkułem
Omlet to pożywna potrawa i – co nie bez znaczenia – szybka do przygotowania. Zamiast lubczyku możesz użyć liści selera naciowego lub natki pietruszki.
Grzanki z marynowaną cebulą i sardynkami
Sardynki z puszki warto opłukać, by pozbyć się sodu dodanego do oleju. Należy obchodzić się z nimi delikatnie, ponieważ mogą się rozpaść podczas płukania.
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem
Małych młodych ziemniaków nie trzeba obierać, ponieważ mają cienką skórkę. Gdy ugotujemy je w mundurkach, nie stracą smaku ani zdrowego błonnika.
Pasta z sera feta i czosnku
Przygotujesz ją błyskawicznie, a świetnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki śniadaniowe, jak również z krakersami jako przekąska.
Jajka zapiekane
Aby jak najlepiej wykorzystać rozgrzany piekarnik, na czas pieczenia jajek można włożyć kilka kromek pieczywa, z którego powstaną tosty.
Pełnoziarnisty chleb z cukinią
Ten domowy chlebek miodowy jest bardzo zdrowy i smaczny. Mąka pszenna z otrębami dostarcza organizmowi znacznych ilości błonnika i witaminy E, które podczas wytwarzania białej mąki są tracone.
Fasola w koszyczkach z tortilli
Zamiast ćwiartki lub połówki zwykłego pomidora, można do koszyczków dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe cherry.