Kategoria: Śniadania

Egzotyczna sałatka owocowa
To prosta i pyszna sałatka pełna wspaniałych kolorów i smaków owoców egzotycznych – papai, mango, kiwi i marakui. Zawiera wiele witamin, dzięki czemu jest pożywna, zdrowa i doskonale nadaje się na śniadanie.

Chleb dyniowy z kruszonką
Aż trudno uwierzyć, że ten pyszny, słodki chleb jest aż tak zdrowy. Pestki dyni zawierają mnóstwo magnezu, a puree z dyni jest jednym z najlepszych źródeł beta-karotenu. Wartości odżywczych dodaje mu też siemię lniane.

Pomidorowy chleb żytni z rozmarynem i czosnkiem
Sos pomidorowy zabarwia to pieczywo i nadaje mu właściwości przeciwnowotworowe, ponieważ zawiera fitosubstancję – likopen. Pomidory są również doskonałym źródłem witamin A, C i E.

Grillowana kanapka z warzywami
Świeże szparagi i duże pieczarki są źródłem witamin z grupy B, potrzebnych organizmowi do wytwarzania energii.

Kanapki z tuńczykiem i salsą
Salsa nie tylko wzbogaca smak tuńczyka z puszki, lecz również sprawia, że staje się on bardziej soczysty bez konieczności dodawania oleju. Awokado zapewnia mu zaskakująco kremową konsystencję, a także dodaje mnóstwo „dobrych” kwasów tłuszczowych.

Tosty francuskie z syropem klonowym
Tosty francuskie można smażyć z chleba tostowego, lecz najlepsze są przyrządzone z grubych kromek chleba wiejskiego.