Kategoria: Śniadania
Placki ziemniaczane z jabłkowymi krążkami
Jeśli do placków ziemniaczanych dodamy nieco marchewki, będą one dostarczały beta-karotenu. Jabłka i ziemniaki są źródłem dużej ilości witamin C i B6 – istotnych dla ochrony przed chorobami stawów – a cebula zawiera kwas foliowy, wspomagający zdrowy rozwój tkanek.
Bułeczki razowe z miodem i pestkami dyni
Mąka razowa i purée dyniowe, z których pieczemy te pyszne bułeczki, zawierają witaminy o działaniu przeciwutleniającym oraz błonnik. Pestki dyni dostarczą mikroelementów i sprawią, że bułeczki będą chrupkie.
Frittata z białek
Czerwona i zielona papryka, cebula i pieczarki dodają smaku frittacie z białek. Nie zawiera ona żółtek, więc jest lżejsza niż inne potrawy tego typu.
Sałatka makaronowa z warzywami
Makaron do tej sałatki należy ugotować al dente. Nie można go przegotować, bo będzie się rozpadał w sałatce.
Omlety ze szparagami i krabami
Omlet ze szparagami i krabami to wykwintne danie, które możemy zaserwować gościom w porze śniadaniowej.
Pasta z łososia z rukwią wodną
Pasta ze świeżego łososia jest łatwa i szybka do przygotowania. Podana z rukwią wodną i chrupiącymi grzankami albo cienko pokrojonym żytnim chlebem będzie smacznym wstępem do dania głównego.


