Jedna porcja tej potrawy zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, której dostarcza w postaci beta-karotenu. Jest on pomocny w walce z wieloma chorobami.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
35 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
250 ml świeżego soku z pomarańczy
3 łyżki octu balsamicznego lub czerwonego octu winnego
4 filety z piersi kurczaka (125 g każdy), ze skórą
1/4 łyżeczki soli
mielony czarny pieprz, do smaku
35 g mąki
2 łyżki oleju roślinnego
4 cebule dymki, pokrojone w cienkie talarki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
4 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki grubości 0,5 cm
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w małej misce sok z pomarańczy z octem.
2) Posypać filety solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Rozgrzać olej na dużej patelni o nieprzywierającym dnie. Włożyć mięso i smażyć na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony, aż się przyrumieni. Przełożyć na talerz.
3) Wrzucić na patelnię cebulę i kolendrę. Wlać 50 ml soku wymieszanego z octem. Gotować sos 30 sekund, zeskrobując przypalone kawałeczki mięsa. Wlać resztę soku z octem, dodać marchewkę. Ponownie włożyć mięso na patelnię. Doprowadzić sos do wrzenia, po czym szczelnie przykryć patelnię i zmniejszyć ogień. Dusić kurczaka około 20 minut, aż mięso i marchewka będą miękkie. Wrzucić pietruszkę. Rozłożyć porcje na talerzach.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 336 kcal, 28 g białka, 15 g tłuszczów, 3,5 g tłuszczów nasyconych, 23 g węglowodanów, 3 g błonnika, 0,6 g soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock