Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Smażone grzyby po włosku

Smażone grzyby po włosku

Świeże grzyby leśne są dostępne głównie jesienią. W tej błyskawicznej potrawie smakują one wybornie. Najlepiej podawać z makaronem lub obsmażoną ciabattą oraz sałatką z podłużnych pomidorów.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

50 g orzeszków piniowych
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szalotka, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
15 g masła
350 g pieczarek, pokrojonych w grube plasterki
100 g grzybów leśnych, pokrojonych w grube plasterki
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego

PRZYGOTOWANIE:

1) Uprażyć orzeszki piniowe Wrzucić orzeszki piniowe na dużą suchą patelnię. Prażyć 2–3 minuty na średnim ogniu, często mieszając, aż się przyrumienią. Wyjąć z patelni i odłożyć.

2) Usmażyć szalotkę Wlać oliwę na patelnię i wrzucić szalotkę. Smażyć 2 minuty, aż zacznie mięknąć. Dodać czosnek, wymieszać.

3) Usmażyć grzyby Zwiększyć nieco ogień. Dodać masło i pieczarki. Smażyć 2 minuty. Dodać grzyby leśne i smażyć jeszcze 2–3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż płyn wyparuje, a grzyby będą miękkie. Skropić octem, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Podgrzewać jeszcze kilka sekund, dodać orzeszki piniowe i podawać natychmiast. Możesz też użyć Zamiast orzeszków piniowych – 250 g wędzonego tofu. Pokroić w drobną kostkę i smażyć 2–3 minuty na 2 łyżeczkach oliwy. Przełożyć do miski i skropić łyżeczką ciemnego sosu sojowego. Dodać do usmażonych grzybów i wymieszać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja • 155 kcal • 4 g białka • 15 g tłuszczów (w tym 3 g NKT) • 1 g węglowodanów

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x