Zamiast wołowiny można użyć w tym przepisie pokrojonej w plasterki wieprzowiny, kurczaka lub obranych krewetek.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
500 g polędwicy wołowej
2 łyżeczki świeżego imbiru, startego
60 ml sosu hoisin
2 duże mandarynki
500 g miniaturowych pak-choi
PRZYGOTOWANIE:
1) Pokroić wołowinę w poprzek włókien w cienkie paski i przełożyć do miski. Dodać imbir i 2 łyżki sosu hoisin. Dobrze wymieszać i odstawić na 5 minut.
2) Przekroić mandarynki w poprzek na pół i wycisnąć, starając się uzyskać 125 ml soku. Zdjąć skórkę z mandarynek, zeskrobać białą część, a skórkę bardzo drobno posiekać. Umyć kapustki pak-choi i przekroić na pół.
3) Rozgrzać wok na dużym ogniu. Wlać 3 łyżki oleju i pokryć nim całe dno woka. Smażyć wołowinę w dwóch turach po 3 minuty, aż będzie dobrze usmażona i przyrumieniona. Przełożyć na talerz.
4) Ponownie rozgrzać wok i dodać kolejne 3 łyżki oleju. Dodać posiekaną skórkę z mandarynek oraz pak-choi i smażyć 1–2 minuty. Dodać sok z mandarynek, pozostały sos hoisin oraz obie porcje usmażonej wołowiny. Wymieszać i podawać gorące.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 218 kcal, 28 g białka, 7 g tłuszczów (3 g NKT), 11 g węglowodanów (10 g cukrów), 3 g błonnika, 313 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock