Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Słodka zupa jarzynowa

Słodka zupa jarzynowa

Zupa na soku marchewkowym, zamiast na wywarze, jest słodsza i ma więcej beta-karotenu.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

50 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

1 łyżka oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku, obranych
375 g ziemniaków, nieobranych, pokrojonych w drobną kostkę
2 średnie zielone papryki, bez nasion, pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki świeżego rozmarynu
1 żółta lub zielona cukinia, przekrojona wzdłuż na pół
i pokrojona w drobną kostkę
1 duża czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
375 ml soku marchewkowego lub wywaru warzywnego
375 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
1 łyżeczka suszonego estragonu
sól i mielony czarny pieprz, do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wymieszać oliwę z czosnkiem w brytfannie. Wstawić na 5 minut do piekarnika. Włożyć ziemniaki, paprykę, wsypać łyżkę rozmarynu. Wymieszać warzywa, by pokryły się oliwą. Piec 15 minut.

2) Dodać cukinię i cebulę, wymieszać. Piec 15 minut.

3) Wlać sok marchewkowy lub wywar do dużego garnka. Dodać pomidory, estragon oraz sól i pieprz. Doprowadzić zupę do wrzenia. Wrzucić do niej pieczone warzywa.

4) Wlać do brytfanny 250 ml wody. Zeskrobać to, co przywarło do dna, i dodać do garnka z zupą. Gotować ją jeszcze 2 minuty. Udekorować rozmarynem i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 160 kcal, 5 g białka, 4 g tłuszczów, 0,5 g tłuszczów nasyconych, 29 g węglowodanów, 4 g błonnika, 0,5 g soli

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x